НАСП: Готови сме да плащаме отделна такса за зелената система на София

НАСП: Готови сме да плащаме отделна такса за зелената система на София

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 18.06.2023 г.

Зелените клинове на София са връзката на града с планината, които осигуряват зеленина, простор и свеж въздух. Те са заложени още в Общия градоустройствен план, изработен от арх. Адолф Мусман (плана „Мусман“). Проблемът е, че тези зелени площи са неподдържани и недостъпни, а повечето жители дори не знаят за съществуването им. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Западен парк в столицата, например, трябва да обслужва близките квартали като „Люлин“ (с над 100 000 жители), но в момента само малка част от парка е достъпна. За нас това е зелената система на града и усилията трябва да бъдат насочени в тази посока, обясни Шопов.

„Ние знаем, че за поддръжката на зелени площи са нужни пари. Затова сме предложили и сме готови да плащаме такса за озеленяване, отделно от таксата за разрешение за строеж. Идеята е тези пари да не се харчат незнайно за какво, а да постъпват в целева сметка по районите и с тях да се изгражда и поддържа зелената система. Ако това се случи, за 3-4 години София ще придобие съвсем друг вид.“

Ако таксата за разрешение за строеж е 10 лв./кв. м разгъната застроена площ (РЗП) в отделни зони на София, таксата за озеленяване би могла да бъде 3 лв./кв. м РЗП, каза Георги Шопов.

В кварталите на София проблемът е, че няма единен план за озеленяване. Районните кметове с огромни усилия успяват да направят детски площадки, да сложат пейки и да залесят няколко дървета. За нас е нормално за всеки квартал да се направи цялостен озеленителен план, добави гостът.

Националната асоциация на строителните предприемачи има резерви към определени предложения за промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.Измененията бяха публикувани за обществени консултации (в писмена форма) на 10 май т.г., като вносители са общинските съветници Лорита Радева, Ивайло Петков, Симеон Колев и Анна Стойкова, както и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Не сме съгласни главно с една процедура – по заснемане на съществуващата растителност на терена, изготвяне на експертна оценка и изразяване на становище от общинските органи, обясни Георги Шопов.

„Преди да започне строителство, собственикът (възложителят) трябва да направи заснемане на съществуващата растителност. За нас това е безмислена и скъпоструваща процедура. След това се прави експертна оценка от озеленител, която се внася в общината. И се оказва, че няма срок, в който органите по озеленяване трябва да дадат становище, няма и ясен критерий за произнасяне. Това поражда безвремие и корупция.“

Нашето несъгласие относно предложените промени в наредбата е в три аспекта. Първият е принципен – че с промените се погазват правните норми и административните процедури в държавата, заяви председателят на асоциацията.

Ние свалихме в съда именно тази част от наредбата – за експертното становище, което издава общината (бел. ред. - при одобряване на ПУП и издаване на визи). Съдът се произнесе категорично, че това е излишно, че е административна тежест и не е правно обосновано. В същото време общината предлага промени в наредбата, с които отново вмъква това експертно становище, поясни Шопов.

„Изразяваме и несъгласие, че промените в наредбата не бяха подложени на широко обществено обсъждане, а се приемаха само писмени становища. Европейската практика е в процеса на обсъждане на проекта на наредба да се направи така, че да се изчистят възраженията от заинтересованите страни.“

И трето – този подход към зелената система за нас не е ползотворен. Акцентът трябва да бъде върху големите зелени площи в София, а не върху частните имоти с храсти и джанки. Надявам се в процеса на дискусия да стигнем до работещ и ползотворен вариант, добави Георги Шопов.

Вижте целия разговор във видеото!

Източник: bloombergtv.bg

Обекти

Хайдушка гора III

Хайдушка гора III

  • ж.к. Стрелбище, ул. Хайдушка гора № 112
Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Дружба - Списаревски

Дружба - Списаревски

Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II