Инж. Георги Шопов: В момента търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

Инж. Георги Шопов: В момента търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в България. Той е управител на строително-инвестиционната компания "Тобо проект", която е сред фирмите, членуващи в НАСП. От 2017 г. Георги Шопов е и почетен консул на Република Индонезия във Велико Търново.

"В бизнес план бяхме пощадени от пандемията. Общината не ни затвори. Пазарът не пострада, търсенето се увеличи. Имаше един период на затишие през март и април, но след това имаше наплив".

"В момента търсенето е по-голямо от предлагането. Ние прогнозирахме в края на миналата година ръст на цените между 4-6 %. В момента ръстът на цените е между 4-5 %", сподели инж. Георги Шопов.

"Създаваме работни места и възможност за приход. Каквато и дейност да се създава трябва да има строителство. Винаги ще има обективна необходимост от жилище. Млади семейства идват и търсят жилище. Няма по-сигурен актив от жилище в голям град. Може да го реализираш като необходимост, коментира почетния консул на Република Индонезия", допълни той.

"През последните годините цените на жилища в София са се качили със 140 процента%. Може догоностността да се увеличи с 12 % само заради това, че си го пуснал под наем. Продължават да се строят много жилища".

"София не е презастроена. Тя е най-големият зелен град в Европа. Ние 30 години си мълчахме и гледахме да минем между капките. Понеже не бяхме активни при плануването и обсъждането. Това зависи и от гражданите, когато се кове града. Законодателната инициатива е в ръцете на политиците. Без обществен консенсус нищо няма да се промени. За да има устойчивост то трябва да мине през умовете на хората и да бъде прието", завърши Шопов.

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II