Пробив в Африка: Българска компания изгражда жилищен комплекс в Руанда

Пробив в Африка: Българска компания изгражда жилищен комплекс в Руанда

Българската компания „Тобо Груп“ строи жилищен комплекс и търговски център в Кигали, столицата на Руанда. Спряхме се на Африка, защото това е нов пазар с много младо население и там всичко се развива бурно. Средната възраст на жителите на Руанда е 21 години, а в Европа е близо два пъти по-висока. Това обяви Георги Шопов, управител на строително-предприемаческата компания „Тобо Груп“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Ние сме инвеститори, собственици на терена, проектанти, строители и продавачи. Първият ни обект е комплекс със 100 жилищни единици и обща разгъната застроена площ (РЗП) 14 000 кв. м. Проектът е на престижно място в Кигали, като планираме да го завършим след година и половина. Другият обект е търговски център на три нива, сподели гостът.

„Защо се спряхме точно на Руанда? Ние нямаме ресурс да изготвим цялостно политико-икономическо проучване на Африка, но гледаме какво правят големи компании като „Фолксваген“. Те инвестираха в голям автомобилен завод в Руанда и ние решихме да ги последваме. Заложихме и на други индиректни показатели, които показват развитието на страната и стандарта на живот - броят на самолетните полети от и за Руанда, състоянието на автомобилния парк и т.н.“

Руанда е определяна като „Швейцария на Африка“, защото правителството насърчава изключително много развитието на икономиката, бизнеса, търговията и съвременните технологии. В много аспекти те са по-напред от нас: в Руанда се намира един от най-големите соларни паркове в Африка, използването на найлонови пликчета, пластмасови чашки и лъжички е забранено, държавата стимулира иновативни технологии в строителството, свързани със зелената енергия – фотоволтаични панели, термопомпи и т.н. В областта на кадастъра, регулацията и административното обслужване са доста преди Европа, обясни Шопов.

Системата в Руанда действа така: първо правиш инвестиционно намерение, подкрепено с техническите и финансовите параметри на проекта. Той се разглежда от публична институция, която определя каква ще е ползата за държавата и обществото от проекта – колко работни места ще се създадат, какви данъци ще влязат в хазната и т.н. Там се гледа важното, а в България „цялата пара е в свирката“. У нас се следи дали сградата е 2-3 см по-напред или по-назад, дали се спазват параметрите за височина, а не се прави тази най-важна оценка – как инициативата ще въздейства на обществото, каза събеседникът.

„Ако проектът е за жилищно или административно строителство, което създава работни места, носи ползи за обществото и приходи в бюджета, тогава издаването на разрешителни се случва светкавично, за разлика от Европа. Държавата всячески помага на този, който иска да произвежда, да прави нещо.“

Две седмици отнема процедурата от входирането на проекта до получаването на разрешение за строеж в Кигали, докато в София този период е между 6 и 9 месеца (без регулационен план). Промените в кадастъра и регулацията, както и строителното разрешение, се издават по електронен път в Руанда. Не ми се е наложило един път да отида в общината – не познавам нито кмета на района, нито главния архитект. Има сериозен екип, който проверява техническата част на проекта. В рамките на няколко седмици имаше забележки и след отстраняването им беше издадено строително разрешение, разказа Георги Шопов.

Контролът на държавата там е главно по време на строителството. В Руанда не можеш да налееш бетон или да изпълниш конструкция, без тя да е приета от държавен служител. Проверява се всяка армировка преди да се налее бетон, както и монтажният план на металните конструкции. Усилията са в правилната посока: контролът не е на хартия, а реално на строителния терен, каза още предприемачът.

„Руанда е разположена на няколко градуса южно от екватора и климатът е много благоприятен. Температурата целогодишно е между 18 и 24 градуса. Това прави ненужно залагането на отоплителна и охладителна система в жилищното строителство, както и на топлоизолация. Семействата там са многодетни и апартаментите са с повече стаи. Разположението е функционално и няма коридори: влиза се директно в хол/трапезария и от него - в съответните стаи.“

Строителни материали се намират лесно в Руанда, но цените им са по-високи, най-вече заради митата при внос. Бетонът излиза почти два пъти по-скъпо от България, стоманените конструкции също са по-скъпи, арматурното желязо е на подобна цена, а трудът е 4 пъти по-евтин от България, каза гостът.

Жилищата в Руанда се изграждат и продават напълно завършени, с настилки, боядисани стени и тавани, като за клиента остава да си купи само обзавеждането/ мебелите. Практиката за покупка „на зелено“ е много по-рядко срещана от Европа – банките в африканската държава кредитират, но клиентите искат жилището да бъде завършено и тогава да пристъпят към сделка, обясни управителят на „Тобо Груп“.

„Руанда има 4 пъти по-малко площ от България, но населението й е два пъти по-голямо - близо 13,5 млн. Страната се развива много бързо икономически (бел. ред. - БВП нарасна с 8,2% през 2022 г.) и това води до натрупване на средства в населението и до желание да се живее в по-добра среда. Държавните и общински служители са основна група купувачи, но и не малко чуждестранни пари влизат в Руанда. Страната е като остров на сигурността в Африка. Който спечели или открадне някакви пари от съседни страни, иска да ги инвестира в Руанда, защото там има политическа и икономическа стабилност.“

Имаме и много клиенти от неправителствени организации. Руанда инвестира както в нови технологии и ноу-хау, така и в развитие на гражданското общество и социалните услуги. Има и много чуждестранни неправителствени организации, каза Георги Шопов.

Принципите за правене на бизнес в Африка не се различават от тези в другите части на света: да имаш добра и печеливша идея/концепция, да наемеш екип от специалисти, които разбират от това, което се прави, да имаш финансиране.

Има огромен потенциал за жилищно строителство в Руанда, защото населението расте. Жизненият стандарт също се увеличава непрекъснато, следвайки ръста на икономиката. Има най-важното за един бизнес - пазарът. Остава да осигуриш финансиране и система/екип, който да реализира съответния продукт, обясни гостът.

„Пратили сме наш представител в Руанда, има български специалисти на обекта и контролът е на отделни нива, както във всяка структура. Бяхме закарали и екип инженери, но се оказа, че не е необходимо. Там имат Университет по архитектура и строителство, имат добри архитекти, инженери, геодезисти. За съжаление, строят много по-качествено от нас. Може би работникът там е по-заинтересован и по-старателен, но дава такова качество, каквото в България не съм виждал нито преди 1989 г., нито след това.“

Престъпност в Руанда почти няма, изключително спокойно е, не се усеща полицейско или армейско присъствие по улиците, има гражданско общество, има свобода на словото, сподели още Георги Шопов. И допълни, че граничният конфликт между Руанда и съседната Демократична република Конго не стига до столицата Кигали.

Източник: bloombergtv

Обекти

Хайдушка гора III

Хайдушка гора III

  • ж.к. Стрелбище, ул. Хайдушка гора № 112
Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Дружба - Списаревски

Дружба - Списаревски

Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II