Скок на огледите за имоти, но клиенти се отказват заради цените

Скок на огледите за имоти, но клиенти се отказват заради цените

"Крайно време беше България да има бюджет", каза Георги Шопов

Крайно време беше България да има бюджет, а финансовата рамка за догодина трябва да е далеч по-разумна. Това коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в студиото на "Директно".

По думите му е необходимо да има категоричен баланс между приходи и разходи, но той изрази съмнение това да се случи.

"Ние подкрепяме възможно най-бързо да има точен и ясен бюджет, защото една структура без бюджет не може да функционира. Това, което аз долавям с тревожност, е, че приемането на бюджета е едва ли не компромис", отбеляза Шопов.

Той коментира и последните данни на Агенцията по вписванията, които отчитат четвърто поредно тримесечие на спад на сделките с имоти, като до края на юни той достига 15%. Според Шопов обаче спадът на надвишава 50 на 100 и обясни разминаването.

"Нашите данни на НАСП са различни и те са доста по-показателни. Статистиката взима от Агенцията по вписванията изповядани сделки, докато ние гледаме броя предварителни договори. Точно те показват тенденциите, докато Агенцията показва с инерция 3 години", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му запитванията и огледите са се увеличили, тоест необходимостта от жилища в големите градове остава и е голяма, но когато видят цените и направят справка с данъчния си консултант, се отказват.

Жилището е единствената стока, при която в условията на пазарна икономика в България за 30 години, продължава търсенето е по-високо от предлагането, но начини да се справим с този пазарен феномен има, убеден е Шопов.

"Цените могат да се намалят единствено, ако се увеличи предлагането, а за да се постигне това, трябва да се намали административната тежест. По-бързо и по-лесно да се вадят строителни решения, общината и държавата да регулират по-бързо нови територии, където да влиза нов капитал и да се инвестира в жилища", поясни гостът.

Източник: bgonair.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Линкълн

Линкълн