Г. Шопов: Видяхме воля и желание в МРРБ да намали административната тежест

Г. Шопов: Видяхме воля и желание в МРРБ да намали административната тежест

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в „Бизнес старт”, 01.08.2022

Най-важната промяна в гласуваните изменения на Закона за устройство на територията е в областта на намаляване на административната тежест. Искаме да поздравим предишното и сегашното ръководство на министерството по регионално развитие и благоустройство, защото за пръв път като бранш усещаме, че има желание и воля да се намали административната тежест. Това е особено важно за обществото, защото увеличава продукцията, ставаме по-богати, а стоките – по-достъпни, каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Шопов бе гост в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов и коментира приетия от Народното събрание на първо четене законопроект на доскорошната управляваща коалиция за промени в Закона за устройство на територията

„Досега бяхме в режим три пъти да се проверява едно и също нещо без носене на отговорност”.

Един път проектът се проверяваше от консултантската фирма, след това се проверяваше от общината и след това от ДНСК. Абсурд е, че едно и също нещо се проверява от три инстанции и нито една от тях не носи отговорност. Съгласно промените в ЗУТ, сега проектът ще се проверява от консултантската фирма, която ще носи отговорност.

„За обществото е важно някой да носи отговорност и да има кой да върне парите и да поеме съответната административна санкция, ако има грешки. До момента, въпреки тези страшно много проверки, никой не носеше отговорност”, изтъкна Шопов.

Често главните архитекти казват - ние носим отговорност за всички строителни разрешения. Това не е така. В закона е разписано, че глобата за тях е от 1000 до 5000 лева. Представете си – издава се грешно и непроверено строително разрешение, строителният предприемач събира от граждани пет милиона лева и ги вкарва в един обект, след това прокуратурата или ДНСК спират този обект и той никога не може да стане използваем. Така обществото е загубило пет милиона лева, а глобата е хиляда или пет хиляди лева. Идеята е това нещо да се промени и да се носи материална отговорност – както е по света, през застраховка на консултантските фирми. Така ако има грешка – без значение злонамерена или случайна, да има кой да върне парите и гражданинът да си купи апартамент на друго място.

Пример за блокирана сграда поради горепосочените причини е сградата на "Артекс", в която има вложени милиони лева и въпреки нейната законност, вече пета година не може да се ползва от обществото. Това са загубени пари за обществото, посочи събеседникът.

Според Шопов най-важната причина за бавното издаване на разрешения за строеж е, че администрацията се е нагърбила да проверява неща, които не е необходимо да проверява и не са ѝ свойствени. Тя трябва да проверява само важното – етажността на сградата, отстоянията, засенчванията.

Във връзка с приетия на първо четене от Народното събрание законопроект за промени в ЗУТ, с които да се облекчи административния режим, при който собственици на сгради в урбанизирани територии могат да изграждат ВЕИ инсталации за собствени нужди, Шопов посочи, че строителните предприемачи подкрепят тези изменения, макар да не са засегната страна.

Сега действащата нормативна база не е рационална. Строителното разрешение за една будка изисква да се преминат същите стъпки, както при един небостъргач или мол. Това спъва дребния бизнес и инициативата на самия гражданин. Крайно време беше за облекчаване в режима, така че всеки, който иска ВЕИ инсталация, да може да си я постави, каза Шопов.

Що се отнася до предложените промени в Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии, касаещи отпадане на изискването жилището да не може да е с посока само север, събеседникът посочи, че това много отдавна е отречено по света и вече не съществува като норма.

Досега, за да се заобиколи тази норма, тези обекти се определяха като ателиета и това създаваше впоследствие големи проблеми на собствениците и на администрацията.

Според сега предложените промени едностайни жилища, които са с изложение само на север, вече могат да се категоризират като апартаменти, а не като ателиета.

По думите на събеседника жилищата със северно изложение струват с между 10% и 20% по-евтино и първи се изкупуват от клиентите.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Източник: www.bloombergtv.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II