Строителни предприемачи: Жилищният пазар се променя

Строителни предприемачи: Жилищният пазар се променя

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в "ИмоТиТе"

В средата на 2023 г. спрямо средата на 2022 г., на годишна база предварително подписаните договори в сектора на строителството на жилища са с 35% по-малко, като това е факт и към днешна дата, като това се дължи на бързото покачване на цените на жилищата и недостиг на доходи за закупуване на жилище. Евентуално повишение на лихвените проценти по жилищните кредити би се отразило много слабо на потреблението на жилища и строителството, като проблемът на хората около закупуване на жилище не са лихвите, а възнагражденията, които получават, това коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

В края на годината и началото на новата браншовите съюзи и организации правят проучвания и анализи за изминалата година и очакванията за предстоящата. В средата на 2023 г. спрямо средата на 2022 г., на годишна база предварително подписаните договори в сектора на строителството на жилища са с 35% по-малко, като това е факт и към днешна дата, каза Шопов. Според анализ на асоциацията това се дължи на инфлационните процеси и повишението на цената на жилища в последните 2 г. с повече от 30%, като на по-голяма част от българите доходите не им достигат, за да си позволят жилище.

„Нашият анализ, който направихме и предупредихме наши членове, че в момента е много опасно да се започва обект – жилищна кооперация, без осигурено финансиране, тоест не може да се разчита само на продажби на зелено. Трябва да има осигурено финансиране и тогава да се започне съответния обект. Такъв е периодът в момента.“

Очаква се доходите да догонят инфлацията в следващите от 1 до 3 години, като тогава нивата ще се върнат към нормалните си стойности. През изминалата година цената на жилищата се е покачила с 10%, а за 2024 г. прогнозират скок в диапазона между 5% и 10%.

Гостът смята, че забавянето на икономиките в Европа и България не е фактор за спада от 35% при предварителните договори и забавянето е нормален процес. Той допълни, че криза настъпва, когато има висока безработица и ниско производство.

ИТ специалистите се равняват на 1,2% от клиентите на асоциацията, като най-голям процентен дял, професия на клиентите им, се държи от административните работници, като гостът обясни, че това е масовият клиент на пазара. Гостът допълни, че строителството и продажбата на жилища в един град се засилва, когато има възможност за работа в населеното място. Той даде за пример Пловдив с двете му индустриални зони и бързото му разрастване, което помага на жилищния сектор и културата.

„За да се случи строителен балон, специално в България, трябва да има изведнъж предлагане на голямо количество жилища, което няма от къде да дойде.“

Евентуално повишение на лихвените проценти по жилищните кредити би се отразило много слабо на потреблението на жилища и строителството, каза гостът. Той обясни, че проблемът на хората около закупуване на жилище не са лихвите, а възнагражденията, които получават.

Гостът обясни, че е оптимист за сектора след промяната на местните управляващи в Столицата, тъй като смята, че интереса за развитие е общ.

„Ние имаме много ясни и конкретни искания към новото общинско ръководство. Още официално не сме ги поставили, защото чакаме да заработят спокойно, а не да ги заливаме с искания. Това (исканията) е спазване на ЗУТ, за нас не е необходимо да се променя Законът за устройство на територията, за да падне административната тежест с повече от 85% - просто трябва да се спазва."

Шопов не смята, че София се развива в правилната посока последните 30 години. Той обясни, че градът се разширява на юг, уплътнявайки терена между града и Витоша, а северната и западната част на столицата не биват докоснати. Той допълни, че общините могат да развиват инфраструктура и урбанистите трябва да зададат посоката на развитие.

„През правене на инфраструктура ти определяш, как да се развива градът. Нашите специалисти – урбанисти и градостроители казват, че градът трябва да се развива на север, ако общината правеше тя инфраструктурата и правеше тя инфраструктурата, то веднага частният капитал ще се насочи натам и града ще започне да се развива натам. В момента не е така, общината е абдикирала от едно от основните си задължения – да планира територии и да изгражда инфраструктура.“

Гостът допълни, че той остава оптимист, че някога София ще се развие на север.

Целия коментар гледайте във видеото.

Източник: www.bloombergtv.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II