Инфлацията в жилищното строителство е достигнала 27% спрямо 2020 г.

Инфлацията в жилищното строителство е достигнала 27% спрямо 2020 г.

Инж. Георги Шопов, председател на УС на НАСП

Предизвикателствата за строителните предприемачи в момента са най-вече причинени от огромната инфлация. Последиците от огромната маса пари, която беше напечатана в САЩ и ЕС за поемането ударите на пандемията, трябваше да бъдат предвидени и контролирани. Това заяви инж. Георги Шопов, председател на УС на НАСП, по време на специалния мултиплатформен проект на Bloomberg TV Bulgaria Tech21: Real Estate 2022.

"В момента основният проблем пред строителството е непрекъснатото повишаване на суровините и материалите, които се влагат, е една неяснота относно стойността на крайния продукт."

В жилищното строителство инфлацията спрямо 2020 г. е 27%, показва анализ на НАСП по данни на "Евростат", каза Шопов и добави, че това се отразява негативно на всички участници във веригата - от предприемачи до крайни потребители.

Доходите на гражданите растат много по-бавно от инфлацията, което само намалява потреблението и прави недостъпно закупуването на жилище за много от тях, коментира той.

Според НАСП удачно решение от страна на държавата би било намаляване на административната тежест за сектора, която оскъпява допълнително строителството чрез забавяния и ресурси, вложени във ваденето на разрешителни.

За пръв път при настоящото правителство има огромен успех при намаляването на тази тежест, каза Шопов.

Слоганът на правителството за нулева корупция означава нулева административна тежест. "Има ли административна тежест, има и корупция, независимо от санкциите", каза той.

МРРБ е издало предписание към общините за прилагане на чл. 145, ал. 2 от Закона за устройство на територията, която ще намали с 80% документите и административната тежест за добиване на строително разрешение.

Повече за предлагането на имоти в условията на инфлация може да гледате във видеото.

Източник: bloombergtv.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II