Строителството е поскъпнало с 27%, цените на жилищата стават по-недостъпни

Строителството е поскъпнало с 27%, цените на жилищата стават по-недостъпни

422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

"Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват", коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

Според него категорично проблемът е инфлацията. Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, изтъкна Шопов.

"Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката. Въпросът е, че трябва доходите на населението максимално бързо да догонват инфлационните процеси. Иначе обедняваме", подчерта Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

"Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо. Цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година. Жилищата стават по-недостъпни за хората. Тенденцията е, че интересът за покупка на жилище остава голям, но сделките са намалели. В нашата фирма са намалели с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година пазарът да се върне на нормални нива", обясни Шопов.

За 20 години средно на година с 12% се е покачвала цената на жилищата, които си остават предпочитани от българите за инвестицията на спестените пари, отбеляза председателят на Асоциация на строителните предприемачи.

"Жилищният пазар е вечен заради стремежа ни да живеем по-добре. Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял. Всеки, който има възможност, отива в по-голям и по-хубав апартамент ново строителство", каза още Шопов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: bgonair.bg

Обекти

Хайдушка гора III

Хайдушка гора III

  • ж.к. Стрелбище, ул. Хайдушка гора № 112
Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Дружба - Списаревски

Дружба - Списаревски

Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II