Имотният пазар в България: хората имат желание, но нямат пари

Имотният пазар в България: хората имат желание, но нямат пари

Покупателната способност на българите през тази година е намаляла с около 20%

Жилищният пазар в България е изключително динамичен, многоцветен и трудно може да се направи генерална прогноза затова накъде ще поеме в следващите месеци. В същото време обаче спокойно може да се каже, че желание за покупка на жилища не липсва. Проблемът идва от невъзможността на хората да си позволят желаните имоти. Или иначе казано, все повече намалява покупателната способност на хората, а цените на жилищата не спират да растат.

Около това мнение се обединиха участниците в годишната конференция за строителство и инвестиции, организирана от списание „Мениджър“.

"Себестойността на строителството се покачи, но не и покупателната способност на нашите клиенти. Вследствие на това тази година ставаме свидетели на свиване на подписаните договори с 50%“, каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП)."

По изчисления на Асоциацията покупателната способност на българите през тази година е намаляла с около 20% в сравнение с предходната година. Но въпреки невъзможността да си позволят ново жилище, броят на хората, които търсят имоти, не спира да расте.

Има ли смисъл от покупка на имот?

Всички експерти и анализатори са единодушни: през покупката на имот хората спасяват парите си от инфлацията. Според икономисти обаче е добре нещата да се погледнат и от друг ъгъл.

Макроикономически погледнато България е сред държавите с най-бързо намаляващо население в Европейския съюз, което означава, че след 20 години демографската картина в България ще е много различна.

"На пръв поглед това показва, че няма смисъл от жилища“, казва Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономически политики."

Друг фактор, който показва, че не е добре да се инвестира в недвижими имоти, според Георгиев, са данните на Евростат, според които България е една от държавите с най-голям процент на собствени жилища на глава от населението. По думите на Ясен Георгиев това означава, че не може да се разчита на наемния пазар в страната и той не е достатъчно развит като този в Лондон и Париж, например.

Той подкрепя твърдението си, че пазарът е изключително цветен и нюансиран и с факта, че огромен процент – около 25 – от жилищата в България са необитаеми.

"По данни на МРРБ има около 46 000 сгради, които се нуждаят от сериозно саниране. Това означава, че да, имаме нужда от нови проекти, но има и обективни факти, доказващи, че не използваме достатъчно добре сградния фонд“, казва Ясен Георгиев."

Икономистът достига и до извода, че е изключително трудно да се даде пълна и ясна картина на ситуацията в сектора и трябва много внимателно да се анализират всички фактори и аспекти.

Борба с високите цени

Според председателят на НАСП ключът към справянето с високите цени на имотите в България е строителството. И колкото повече предлагане има, толкова по-достъпни ще бъдат цените. Затова апелира към улесняване на процесите по издаване на разрешителни за строеж – кауза, за която той и неговата асоциация се борят от години.

Според Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U, цените на жилищата винаги ще вървят нагоре.

"Много хора спекулираха, че с падането на броя на сделките ще паднат и цените. Но това не е така, защото себестойността на този продукт не се променя“, казва тя."

Според нея причината за забавянето на покупките идва от спада в интереса към жилищата на зелено и страха на хората от неизвестното.

В заключение всички участници в дискусията заявиха своя оптимизъм за предстоящата година. Без да дават конкретни прогнози накъде ще поеме пазарът или цените, са убедени, че инвестицията в имот винаги е печеливша.

Източник: www.economic.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II