Какво се случва с имотния пазар у нас?

Какво се случва с имотния пазар у нас?

Леко охлаждане и успокояване на имотния пазар – това очакват брокери след бурната 2022 г., когато секторът устоя на редица стресове – война, инфлация и покачване на лихвените нива. Драстичното поскъпване на строителните материали доведе до забавяне и ръст на цените на новото строителство.

През второто тримесечие на годината беше отчетен най-сериозният ръст на цените на жилищата за последните 14 години. Въпреки това и поради настъпващата инфлация, хората искаха да спасят спестяванията си и се впуснаха да инвестират в недвижими имоти. Масово сделките се сключваха изключително бързо без сериозни компромиси от страна на продавачите.

Затова помагаха и ниските лихви по ипотечните кредити. По данни на БНБ към края на септември 2022 г. те достигат 4,9 млрд. лв. или 27% ръст спрямо същия период на 2021 г.

Някои анализатори очакват, че през 2023 г. сделките да намалеят с между 5 и 10 на сто, други пък считат, че ще се задържат нивата от 2022 г. А цените на жилищата? Оптимистичният вариант е да се запазят на тези нива. Всъщност балонът, който твърдяха мнозина, че има при цените на жилищата май не се оказа пълен с въздух.

Източник: Телевизия СКАТ

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II