Георги Шопов: Е-строителното разрешително може да спести до 40% от себестойността на проектите

Георги Шопов: Е-строителното разрешително може да спести до 40% от себестойността на проектите

До 40% от себестойността на строителния проект могат да бъдат спестени, ако се дигитализира процеса по издаване на строително разрешително. Това коментира инж. Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) по време на събитието Tech21 Real Estate на Bloomberg TV Bulgaria.

В момента за издаване на строително разрешително на територията на София са необходими от 1 до 3 г., а за изпълнение на проекта – около 2 години, посочи Шопов. Това създава невъзможност да се изготви финансов график за обслужване на проекта, правилата са неясни, а администрацията масово не спазва срокове по процедурата, допълни той.

Той обясни, че електронното строително разрешително не е електронно подаване или получаване на административен акт, а цялостен процес, който е наложен в множество държави в света, включително в съседните ни Сърбия и Македония.

С дигитализацията на процеса всеки един административен служител е на практика принуден да си свърши работата в срок и тя да е еднократна. Бележките, които администрацията прави по проектите, са еднократни и когато ги отстраниш и изпълниш изискванията, процесът продължава, обясни той.

Администрацията се опитва да поставя дебата за въвеждането на това дигитално решение на плоскостта дали то ще работи, но този дебат е излишен, въпросът е кога ще го въведем. С електронизацията се предотвратява хаос и административна неяснота и за самата администрация, каза още Шопов.

По думите му няма разбиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за въвеждането на електронно разрешително за строеж. Столична община обаче проявява повече желание това да се случи. Шопов посочи, че се надява този процес да се задвижи с процеса по дигитализация на цялата администрация, който ще се финансира с европейски средства.

Смешно е, че бранш, който формира 8% от БВП, не е дигитализиран и е на ниво от миналия век, като всичко се предава на хартия. Тази огромна документация, която за една сграда е няколко кашона папки и хартия, може да се предава на една флашка, коментира той.

Георги Шопов коментира още, че консултативният съвет в строителния бранш, който беше създаден наскоро, подготвя предложения за промени на Закона за устройството на територията (ЗУТ). По думите му до месец ще има ясна и точна програма какво браншът иска да се промени в ЗУТ, така че да бъде защитен интереса на всички.

Зелената система на София е неизползваема, коментира още Шопов. Според него общината се опитва да прехвърли на частния бизнес озеленяването на София и нещата не се получават. Асоциацията, която той представлява, предлага да има такса озеленяване, която да се определя за всеки обект спрямо РЗП, която такса да постъпва по специална сметка озеленяване в общината и с тези средства да се прави озеленяване и поддръжка на районите.

Според него последната година е била благодатна за строителния сектор. Търсенето се повишава с 12,5% през изминалата година – отдаваме го на това, че всеки има нужда от жилище, населението на големите градове се увеличава, има обективна необходимост от стоката жилище, посочи той. Хората се местят от малки в по-големи жилища, от панелни в жилища ново строителство. Най-сигурната крепост на спестяванията са недвижимите имоти, подчерта той.

Цените на имотите за миналата година нарастват с около 7% в големите градове, показват данните на фирмите, които членуват в НАСП. Шопов прогнозира тенденцията на ръст да продължи и той да се движи около 7%.


Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Обекти

Хайдушка гора III

Хайдушка гора III

  • ж.к. Стрелбище, ул. Хайдушка гора № 112
Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Дружба - Списаревски

Дружба - Списаревски

Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II