Георги Шопов: Държавата трябва да поеме своята част от поскъпването на имотите на зелено

Георги Шопов: Държавата трябва да поеме своята част от поскъпването на имотите на зелено

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), "В развитие", 05.04.2022 г.

Инфлацията в строителния сектор е достигнала 40% след началото на военните действия в Украйна, като в края на 2021 г. е била 27%. Една част от това е спекулативно поскъпване заради временната липса и поскъпване на материали като араматурно желязо, но около 30% се дължи на голямата парична маса, която бе използвана от държавите в подкрепа на икономиките си по време на пандемията. До месец и половина спекулативната част от поскъпването ще изчезне, прогнозира инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Голяма част от това увеличение е "разумно" да бъде поето от предприемачите, а не от строителите, каза Шопов.

"Трябва да се намери разумен подход въз основа на конкретните цифри кой каква част да поеме от този негатив - една част трябва да поеме и държавата, защото централните банки напечатаха тези пари, все едно не предвидиха инфлацията и не я ръководят и направляват. Една част, най-малката, трябва да поеме и самият клиент, защото стойността, която той ще получи, ще бъде с десетки процента по-висока от първоначално заложената. Този негатив трябва да бъде разпределен справедливо и рационално между субектите, така че да бъде завършен проектът."

Държавата трябва да има водеща роля в този процес, смята Шопов. "Инфлацията беше предвидима и трябваше да бъде управлявана. Трябваше да се каже кой ще поеме цената - в момента е един хаос, в който печелят спекуланти, а всички останали - производители, клиенти - губят."

Според Шопов може да се въведе справедлива система на база данни и общовалидни показатели, като се достигне до ясна и фиксирана работеща формула след дискусии с всички заинтересовани страни. В момента се водят разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по темата, каза Шопов.

Огромната част от предприемачите не се опитват да се възползват от повишените цени в сектора, за да завишават допълнително цените за купувачите, каза Шопов, но има сигнали за единични подобни случаи.

За момента няма спрени проекти в жилищното строителство, но има спрени обществени поръчки, където и финансирането е значително по-голямо.

"Обществото не може да функционира без тези договори да се довършат и да се подпишат нови. Заради тази инфлация подписани договори не се изпълняват заради невъзможност за изпълнение, а нови не се подписват. Европейското общество не може да си позволи това - очакваме балансирано генерално решение от Европа, което след това ще бъде приложено и в България."

Според Шопов такава индексация, в която ще трябва да участват и крайните клиенти, макар и с най-малка част, няма да спре търсенето и практиката за имоти на "зелено", тъй като търсенето на жилища в България за последните 30 години е стабилно по-високо от предлагането.

Цените през последните години и маржовете на печалба на предприемачите през последните години са съпоставими с ръста на инфлацията за периода, каза Шопов и добави, че предприемачите обикновено влагат печалбата от 15%-25% в бъдещи обекти и развитие на фирмите.

Защо е по-лесно да се строи в Руанда отколкото в България и каква е разликата между пазара за жилища между София и Белград може да гледате във видеото.

Източник: bloombergtv

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II