Бум на пазара на имоти - наглед необяснимото си има обяснение

Бум на пазара на имоти - наглед необяснимото си има обяснение

Имаше ли някой, който миналата година да предположи, че през 2021 година жилищата ще се купуват като топъл хляб и то на тези цени? Ако някой го е заявил случайно някъде по медиите, то със сигурност никой не му е обърнал внимание, освен със забележката “този чува ли се какво говори”. Но данните за сектора през тази година счупиха всякаква позната пазарна логика и в същото време пък са напълно обясними.

Сделките в България през първото полугодие на 2021 г. са с 14% повече спрямо същия период на 2019 г., а ръстът на цените е 6%, главно поради по-голямото търсене от предлагането. Тенденцията не е само у нас, жилища се купуват в момента навсякъде по света, предимно в Европа и САЩ. Засиленото търсене изисква и засилено предлагане. Но още колко ще продължи това?

Ще се стигне ли до пренасищане? С колко още ще поскъпнат имотите? Защо цените на строителните материали скочиха с цели 27 процента? И защо строители спират сделки на зелено? Разговорът сега, с Георги Шопов председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Източник: Телевизия Скат

Обекти

Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Линкълн 422 – ЕТАП I

Линкълн 422 – ЕТАП I

Линкълн

Линкълн

Бели Дунав II

Бели Дунав II

Дружба 5028

Дружба 5028

  • гр. София, ж.к Дружба 1
Железни врата

Железни врата