27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

Какво се случва на българския имотен пазар и какви са тенденциите в новото строителство?

"27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата годината със 100 лв., сега ни трябват 127 лв. Това поскъпване се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали, като основната причина за това са големите инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в ефира на "България сутрин".

По думите му строителният бранш е един от най-засегнатите.

"Квалифицирани строителни работници все по-трудно се намират. Причините за това са две. Едната е държавната образователна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние трябва да създаваме кадри, подготвени за производството. Другата причина е, че голяма част от нашите специалисти отиват да работят в Западна Европа, защото там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% е по-високо", изтъкна Шопов.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че на територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%.

"Това се отнася за новото и старото строителство. Големият проблем е намаляването на покупателната способност на гражданите. С една средна работна заплата в София в момента можем да си купим 0,67 кв.м жилищна площ. Това означава, че сме обеднели с 13% във възможността да имаме собствено жилище. В последните месеци огледите са се увеличили, но цените стават вече толкова високи и сделките намаляват", допълни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Под 1% са проектите, които не се финализират. Цената на сградите на "зелено" е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, защото първо - е по-функционално, второ - е по-приятно да се живее там, и трето - средата и хората, които са ти са съседи, са млади, интелигентни и работещи", заключи Георги Шопов.

Източник: bgonair.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Линкълн

Линкълн