Строители на жилища искат ясни правила, за да няма напрежение в обществото

Строители на жилища искат ясни правила, за да няма напрежение в обществото

Общо 23 строителни компании, работещи основно на пазара в София, настояват за ясни и прости правила, свързани с инвестициите в строителството, така че да не се създава напрежение между гражданите, фирмите и администрацията. В допълнение се настоява обменът на документи между бизнеса и администрацията най-сетне да започне да се осъществява по електронен път. Фирмите са обединени от около 2 г. в Национална асоциация на строителните предприемачи, чийто бизнес представлява между 55 и 65% от обема на строителството в София по данни на самата организация.

Политиците непрекъснато усложняват нормативната уредба, което я прави неразбираема за хората и ги кара да гледат лошо на всеки строеж, обясни Георги Шопов, председател на управителния съвет на организацията.

Да не се работи на парче

Асоциацията настоява устройствените планове да са дългосрочни с хоризонт поне 20 г. и да не се работи на парче. По този начин и инвеститорите ще имат яснота за години напред, а и потребителите на жилища, които ще знаят какво и къде е предвидено да се строи, без да има изненади. "Вместо това политиците мислят на къса позиция и така се създава излишно напрежение в обществото", посочи Шопов.

Красимир Шалев, член на управителния съвет, даде и друг пример с цената на строителните разрешителни, които в някои райони достигат и до 250 хил. лв., а дори част от приходите от тях не остават за съответния район, за да бъде после облагороден и да се построи например детска градина. Хората вече не искат просто жилище, а такова с прилежаща инфраструктура. Доста сделки зависят от това дали в близост до сградата, която правим, ще има детска градина със свободни места в нея, посочват строителите.

Електронно управление - кога

И към днешна дата на практика няма никаква яснота кога ще е възможно строителният бизнес и администрацията да обменят документи електронно, а самата администрация служебно да си събира нужната информация от други структури, вместо да иска фирмите да се движат като куриери между тях. От асоциацията казват, че са поставяли този въпрос на различни нива и отвсякъде са получили вдигане на рамене. Дават пример дори със съседните Македония и Сърбия, където това вече е факт.

Пословичен проблем е закъснението, с което администрацията се бави с решенията си по проектите, а в последната година и Агенцията по кадастъра с мотив, че няма персонал, издава нужните документи на строителите за 3 месеца вместо за 2 седмици.

Същата е ситуацията и с предложението им, което да защитава клиентите, купуващи жилища "на зелено" - предварителните договори да се вписват, което е защита срещу нелоялни строители. Такова предложение било отправено към Агенцията по вписванията и към камарата на нотариусите, но без резултат.

Законът за устройство на територията - 3 в 1

Променяният над 70 пъти Закон за устройство на територията очевидно не работи добре, след като е претърпял толкова ремонти, посочват от асоциацията. Затова те предлагат на Министерството на регионалното развитие той да се ремонтира основно, като се раздели на три отделни, които се отнасят до градоустройството, инвестиционното проектиране и строителството.Променяният над 70 пъти Закон за устройство на територията очевидно не работи добре, след като е претърпял толкова ремонти, посочват от асоциацията. Затова те предлагат на Министерството на регионалното развитие той да се ремонтира основно, като се раздели на три отделни, които се отнасят до градоустройството, инвестиционното проектиране и строителството.

Строителите обясняват, че това са напълно различни материи и смесването им в един закон води до настоящите неуредици. За промените в проекта са създадени две работни групи - в Министерството на регионалното развитие и в Камарата на строителите.

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II