Строителните компании искат ясни правила, за да отпадне напрежението с гражданите

Строителните компании искат ясни правила, за да отпадне напрежението с гражданите

Националната асоциация на строителните предприемачи предлага намаляване или отмяна на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства

Необходими са ясни и прости правила за инвестициите в строителството, за да не се създава напрежение между гражданите, строителните компании и администрацията. За това настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 23 фирми, представляващи до 65% от обема на строителството в София.

Според председателя на Управителния съвет на организацията Георги Шопов политиците непрекъснато усложняват нормативната уредба, поради което тя става неразбираема за хората и ги кара да гледат с лошо око на всеки нов строеж.

Асоциацията настоява да не се работи на парче, а устройствените планове да са с дългосрочен хоризонт от поне 20 години. По този начин инвеститорите ще имат яснота за години напред, а потребителите на жилища ще знаят какво и къде е предвидено да се строи. „Политиците обаче мислят на къса позиция и така се създава излишно напрежение в обществото“, заяви Шопов.

Според строителите за хората вече е важно не само жилището, но и прилежащата инфраструктура, например дали в близост до сградата, която се строи, има детска градина със свободни места в нея. Според Красимир Шалев, член на Управителния съвет на асоциацията, в някои райони цената на разрешителните за строеж достига до 250 хил. лв., но тези приходи не остават в съответния район, за да бъдат използвани за облагородяването му.

Строителните предприемачи коментираха, че все още не е ясно кога строителният бизнес и администрацията ще започнат да обменят документи по електронен път и дадоха пример с Македония и Сърбия, където това вече е факт.

Асоциацията е отправила предложение до Агенцията по вписванията и Камарата на нотариусите предварителните договори с клиентите, купуващи имоти „на зелено“, да се вписват като защита срещу некоректни строители, но засега по него няма никакво развитие.

Асоциацията е категорична, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) не работи добре, след като е бил променян 84 пъти. Нейното предложение към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е той да бъде разделен на три отделни закона – за градоустройството, инвестиционното проектиране и строителството. Освен това е необходимо те да имат статута на кодекс, така че други нормативни актове да не могат да им влияят, каквато е практиката по света. За промените в проекта са създадени две работни групи – в МРРБ и Камарата на строителите.

Строителните предприемачи имат и конкретно предложение за подобряване на достъпността на жилищата, свързано с намаляване или отпадане на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства. Според Георги Шопов подобна практика има в съседна Сърбия. Предприемачите смятат, че основният механизъм за подобряване на достъпността на жилищата е в намаляването на ограниченията и по-добрата нормативна база, а не в допълнителни рестрикции, които оскъпяват имотите и свиват предлагането.

Според Димитър Савов, член на Управителния съвет на асоциацията, са необходими кардинални промени в данъчните закони, за да излязат на пазара необитаваните в момента жилища. По думите му сега данъците са твърде ниски и не мотивират собствениците да продават или да отдават жилището си под наем. От асоциацията настояват за актуализация на данъчната оценка по райони, тъй като според нея данъците в някои скъпи квартали не са достатъчно високи.

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II