НАСП настоява за ясни правила за инвестиране в строителството

НАСП настоява за ясни правила за инвестиране в строителството

Те биха спестили напрежението между строители, граждани и администрация

Инвестициите в строителството е необходимо да се регламентират с ясни и прости правила, за да не се създава напрежение между гражданите, строителните компании и администрацията, писа сайтът Investor.bg. За тях настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 23 фирми, представляващи до 65% от обема на строителството в София.

Според председателя на Управителния съвет на организацията Георги Шопов политиците непрекъснато усложняват нормативната уредба, поради което тя става неразбираема за хората и ги кара да гледат с лошо око на всеки нов строеж. Асоциацията настоява да не се работи на парче, а устройствените планове да са с дългосрочен хоризонт от поне 20 години. По този начин инвеститорите ще имат яснота за години напред, а потребителите на жилища ще знаят какво и къде е предвидено да се строи. „Политиците обаче мислят на къса позиция и така се създава излишно напрежение в обществото“, заяви Шопов.

Според строителите, хората отдавна се интересуват не само от характеристиките на жилището, но и от прилежащата инфраструктура, например дали в близост до сградата, която се строи, има детска градина със свободни места в нея.

Според Красимир Шалев, член на Управителния съвет на асоциацията, в някои райони цената на разрешителните за строеж достига до 250 хил. лв., но тези приходи не остават в съответния район, за да бъдат използвани за облагородяването му.

Обекти

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Линкълн

Линкълн

Люлин Вход

Люлин Вход

  • гр. София, ж.к Люлин