Данъчни промени ще извадят на пазара пустеещите жилища, обявиха строители

Данъчни промени ще извадят на пазара пустеещите жилища, обявиха строители

Пустеещите в момента жилища могат да излязат на пазара при по-кардинална данъчна промяна. Това обявиха компании от Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членуват 23 фирми, които казват, че на тях се пада около 55-65% от обема жилищното строителство в София. Те коментираха оповестената в края на юни жилищна стратегия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те се усъмниха в цитираните в нея данни и посочиха, че в документа не се предлагат конкретни решения на проблемите.

Според Георги Шопов, председател на управителния съвет на асоциацията, в данните на министерството, според които 1 220 416 са необитаемите жилища, са включени и селските къщи, които обезлюдяват по демографски причини, такъв е и случаят с жилищата в по-малки градчета. Това според строителите не е реалната картина, за която трябва да се търси решение. Те посочват все пак, че и част от жилищата в новопостроени сгради стоят празни.

Те предлагат да се види кое работи и кое не в тези случаи в другите страни и да се приложи и тук. Напомнят, че в много държави вече данъчното облагане на неосновно жилище е голямо, което активира собствениците да се разпоредят с него - да го дадат под наем или продадат.

Според асоциацията е логично за млади семейства или въобще млади хора да се предвидят стимули, които да им позволят да купят жилища. Такава възможна мярка е да се освободи крайният продукт от ДДС, което ще направи жилищата по-евтини.

Не може на една спирка от президентството да се намират къщи с десетки собственици, които живеят в чужбина, и да няма начин да бъдат задължени да си подменят дограмата или да поддържат фасадата, коментира Красимир Шалев, член на управителния съвет на асоциацията.

Според строителите в някои райони на София данъчните оценки на жилищните имоти са неактуални, а на места и в пъти по-ниски от реалните.

Според Димитър Савов, член на управителния съвет на асоциацията, все пак има причини жилища да стоят празни, защото много собственици се притесняват от това какви наематели ще дойдат и дали след като например са живели там 10 г., няма да предявят претенции за собственост. Това често се случвало с парцели.

Той посочи и че в случая реално документът на министерството не е точно стратегия, а нахвърляни идеи без ясна програма. Няма нито едно предложение за решение, коментира той.

Представителите на асоциацията обявиха, че в бъдещ момент ще дадат свои предложения какво да има в стратегията, за да има решения на проблемите. Уточниха, че строителите нямат пряк интерес от тези въпроси, доколкото проблемите се отнасят основно до стария жилищен фонд. Според тях обаче разрешаването на въпроса с пустеещите жилища е важно за пазара на имоти в България.

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II