Георги Шопов, строител: Административното безвремие оскъпява жилищата

Георги Шопов, строител: Административното безвремие оскъпява жилищата

"Строителството е станало като нилските жабки, които толкова бързо тичат, че могат да претичат от единия бряг на Нил до другия". Така описа ситуацията в бранша преди време Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, когато много бизнеси бяха буквално затворени заради епидемията.

В същото време обаче вместо и в този сектор дълго чаканата дигитализация на документите да настане, този въпрос бе поставен на пауза.

По тези теми заедно с пазара на жилища, цените и интереса за покупка в момента разговаряме с Георги Шопов, председател на асоциацията.

В каква степен дейността на строителните фирми се възстанови към момента спрямо нивото отпреди въвеждането на извънредното положение?

- Строителният бранш не бе подложен на рестрикции по време на извънредното положение, за което от сдружението сме благодарни на правителството и Националния оперативен щаб. Това позволи да не се прекъсва дейността ни, благодарение на което секторът продължава да играе важна роля в икономиката на страната - създава обществено необходим продукт, внася приходи в държавния бюджет, създава и поддържа хиляди работни места. Всичко това осезаемо намалява икономическия стрес.

Възстановяването на активността на клиентите вече е факт. Интересът на купувачите през последните две седмици надвишава този за същия период през изминалата година. Това, според нас, се дължи на няколкомесечната пауза, предизвикана от психологическия шок с обявяването на извънредното положение.

Има ли и какъв процент са отказите от планове за покупка на жилище заради епидемията?

- В управляваната от мен "Тобо Груп" нямаме подобен случай.

Какво се търси в момента?

- Търсят се предимно двустайни жилища в райони с добра инфраструктура и удобен транспорт.

Накъде вървят цените, има ли промяна спрямо прогнозите отпреди кризата?

- В края на миналата година от Националната асоциация на строителните предприемачи прогнозирахме ръст на цените в рамките на 5% до 9%, което отговаря на реалната инфлация и прогнозата ни се сбъдва.

Строителният бизнес продължава ли да допълва банките, така че и хора, които нямат първоначална вноска да могат да пристъпят към покупка?

- Разбира се. Строителните предприемачи предлагат гъвкави схеми на плащане, спрямо възможностите на купувачите. Много често при покупка на жилище в етап на строеж разсроченото плащане дава необходимото време на клиентите да съберат нужните средства за сделката. Подобна покупка дава възможност за по-добра цена и по-голям избор. Нещо повече, много компании дават свобода на клиентите, като им предлагат архитектурният проект да бъде променен така, че да отговаря на изискванията им.

През последните години клиентите, които разчитат на банково финансиране, представляват около 35%.

Има ли вероятност от пренареждане на сектора - изпадане на някои фирми, поява на нови в резултат на кризата?

- В такива периоди се вижда кои са сериозните участници на пазара. Фирми, търсещи бързи печалби, които се отнасят към строителството на домове като търговия, губят позициите си. От особена важност е, когато избират жилище, клиентите добре да проучат компанията инвеститор - историята ѝ, каква е финансовата ѝ обезпеченост, има ли заведени дела срещу нея, колко завършени сгради има.

Докъде стигнаха разговорите Ви с администрацията за електронизиране на инвестиционния процес?

- За съжаление обявяването на извънредното положение стопира процеса, но сме оптимисти, че той ще бъде завършен. Намаляването на административната тежест е един от начините да се понижи темпът на растеж на цените на жилищата и да се подобри финансовата им достъпност. Дългият и труден период за издаване на разрешително за строеж влияе негативно върху инвеститорския интерес към сектора, което води до дефицит и покачване на цените. Освен това административното безвремие оскъпява продукта. Всичко това може да има пагубен ефект върху достъпността на жилищата, познат ни от големите градове в Западна Европа, където 83% от населението няма възможност да купи собствено жилище заради непосилно високите цени. Там жилищата се изкупуват от банковия и спекулативния капитал с цел отдаване под наем.

Коронакризата стимулира дигитализацията в някои сфери, защо в тази не се получи?

- Извънредните условия, в които бяхме поставени, за пореден път показаха колко е необходима дигитализацията на административните процеси. Непрекъснато получаваме укори от Брюксел за качеството и условията на административните услуги, които неминуемо пречат на производството и намаляват благосъстоянието на гражданите.

Липсата на воля от страна на управляващите органи и пасивното отношение на участниците в инвестиционния процес са най-съществените пречки, които трябва да преодолеем. Всички видяхме колко бързо подобни мерки бяха въведени в образователната система. Електронното разрешително за строеж успешно работи в няколко съседни страни от години. Дебатът за неговата ефективност е излишен. Остава въпросът кога може да бъде внедрена подобна система у нас.

Смятате ли да търсите подкрепа на по-високо ниво от това до момента?

- През този и следващия месец имаме насрочени срещи на най-високо ниво. Надяваме се да убедим управляващите в належащата необходимост от тази стъпка, защото това е пътят към едно по-модерно и развито общество. Електронното разрешително за строеж ще улесни не само нашата работа, но и тази на администрацията. Ще позволи пълна прозрачност на административните процедури - те ще бъдат достъпни на всеки един етап за всеки гражданин от телефона му или домашния компютър. Най-важното е, че ще повиши ефективността и производителността в икономиката.

Източник: www.dnevnik.bg

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II