Строителни предприемачи искат по-достъпни жилища и по-малко бюрокрация

Строителни предприемачи искат по-достъпни жилища и по-малко бюрокрация

Те настояват за отпадане на ДДС при първо жилище, електронно издаване на строителни разрешителни и др.

От Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) настояват за изцяло нов Закона за устройство на територията и промени в жилищната стратегия в България. Около тази позиция се обединяват от фирмите, членуващи в Асоциацията, които представляват около 60% от обема на строителството в София.

Какво искат строителите

Предприемачите искат да се опростят процедурите и отношенията в Закона за устройство на територията и той да стане закон, който не търпи други нормативни актове. По думите им световната практика е, че строителният закон е такъв закон, към който не може да има допълнения, което го прави ясен и изчистен.

„Има над 84 поправки в закона, което означава, че той не работи и искаме изцяло нов закон, а не на парче”, обясни Георги Шопов, председател на Управителния съвет на НАСП.

Друго искане е да има ясно разписани срокове за всяка процедура в областта на градоустройството. „Идеята е законът да се раздели на три части – едната да третира градоустройството, другата - инвестиционното проектиране, а третата да се отнася до строителството. Защото това са три различни процеса и в опита си да бъдат вкарани в един закон, той става сложен и неприложим", обясни още Шопов.

От бизнеса настояват и за въвеждането на електронно издаване на строителните разрешителни. „По цял свят, дори в съседни страни влезе електронното издаване на строителни разрешителни – инвеститорът без да познава никой от съответната община по електронен път внася документацията, включително и проекта. Там административна програма следи всеки от служителите дали в определения срок дава своето становище – да или не, ако е „не” с конкретни и ясни забележки”, добавя председателят на Асоциацията.

Експертите дадоха пример със Сърбия и Македония, където по думите им системата работи безотказно, защото ако администраторът не е издал разрешението си, се появяват червени лампички в системата, с което лесно се проследява откъде идва забавянето на процеса.

Още пречки и идеи

Предприемачите предлагат да се направят партиди за вписване на предварителните договори в Агенция по вписванията, за да се прекратят практиките на недобросъвестни строители.

„Ние от доста години се опитваме да накараме държавата да изпълни своя ангажимент, а именно да направи партиди за вписване на предварителните договори”, каза Шопов. Той обясни, че искат тази поправка, защото целият бранш се крепи на доверие, което може да се създаде чрез вписване на предварителните договори.

„Собственикът на терена и клиентът се доверяват на предприемача и без никаква банкова гаранция или друг ангажимент от наша страна започват да ни плащат, за да си изградим сградата. Трябва поне тези предварителни договори да могат да се вписват, за да може недобронамерени предприемачи да не могат за един и същ обект да подписват няколко договора. Ако бъде вписан предварително договорът, клиентът ще е сигурен, че само той има документ за този обект”, обясни Шопов.

„След 5 години борба няма разбиране нито от страна на Строителната камара, нито от страната на държавата, дори ни се казва, че това не е в наш интерес”, каза още той, добавяйки, че е в интерес на всички бизнесът да се изчисти от некоректните предприемачи.

Според Асоциацията проблем в страната е финансовата достъпност на жилищата за населението и държавата има ключова роля за създаването на по-добри условия. Те смятат, че стойността на имотите трябва да бъде такава, че да може да бъде изплатена в рамките на един човешки живот. Налаганите рестрикции и ограничения в разрешителните режими за жилищно строителство обаче имат обратен ефект и водят до оскъпяване на продукта и намаляване на предлагането. Реализирането на проектите отнема повече време, при по-високи разходи в процеса на изпълнение.

„Подобряването на достъпността на жилищата трябва да става чрез промяна в данъчната политика. Същата би имала отражение и върху броя на имотите с „тъмни“ прозорци, който нараства през последните години. Като предприемачи вярваме, че насърчаването, а не чистата държавна помощ, е един от работещите механизми в тази посока. Затова едно от предложенията ни е за намаляване на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства.“, казва Красимир Шалев, член на Управителния съвет на НАСП.

Предприемачите добавиха, че ще анализират наскоро обявената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Национална жилищна стратегия, която се анонсира като механизъм за изпълнение на жилищната политика. Въпреки че до момента не са поискани становища от браншовите организации в областта, НАСП подготвя тези свои предложения и програма, които ще представи официално пред държавата.

Обекти

Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II