НАСП: Да спрат „кръпките“ на ЗУТ, време е за изцяло нов закон

НАСП: Да спрат „кръпките“ на ЗУТ, време е за изцяло нов закон

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, Асен Чавдаров, управляващ съдружник в „Контракт Сити“, ИмоТиТе, 17.01.2021

Законът за устройството на територията е променян над 90 пъти от началото на века. Време е да се спре с тази порочна практика, с тези постоянни „кръпки“. Нека се приеме нов закон, с който да се регулират отношенията между граждани, предприемачи, собственици на имоти, проектанти, строители и администрация. За това се обявиха Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, и Асен Чавдаров, член на УС на асоциацията и управляващ съдружник в „Контракт Сити“.

Двамата участваха в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов и коментираха поредните промени в Закона за устройството на територията, които се обсъждат в Народното събрание.

„Един закон трябва да бъде прост и ясен, да регламентира отношенията между участниците в процеса, а не да създава комфорт на администрацията“, заяви Георги Шопов, който е и управител на „Тобо Груп“.

„Приветстваме желанието на Столична община да промени ЗУТ, но нашите забележки са, че пак се работи на парче. Промените, които са с цел защита на обществения интерес, всъщност водят до обратния ефект. Големите проблеми в бранша са презастрояването, отчуждаването на улиците и липсата на инфраструктура.“

Депутати предлагат изменение в ЗУТ, свързано с определянето на височината на сградата.

„Това ще лиши инвеститори, строители и проектанти от свободата да решат как да оформят сградите като обеми, спазвайки строителните параметри“, коментира Георги Шопов.

От НАСП одобряват промяната в ЗУТ, която ще даде право офиси и магазини да се залагат в нови жилищни сгради, но не само на първия етаж, както е позволено сега. С предложенията такива бизнес помещения ще могат да се разполагат на втори етаж и на по-горни нива, стига да бъдат под жилищните площи.

„В новия закон, регламентиращ устройство на територията, трябва да намерят място дигитализацията на бранша, електронното строително разрешение, намаляването на административната тежест, изграждането на инфраструктура около новите сгради и благоустрояването на междублоковите пространства“, коментира Асен Чавдаров.

„Строителното предприемачество в България се разви умерено и устойчиво през 2020 г. Строителството не спря. Банките са ключовия фактор за имотния пазар. През 2008-09 г. те затегнаха достъпа до финансов ресурс, а сега запазиха рекордно ниските лихви по жилищните кредити.“

Обекти

Хайдушка гора III

Хайдушка гора III

  • ж.к. Стрелбище, ул. Хайдушка гора № 112
Затворен комплекс Белинов

Затворен комплекс Белинов

  • София, ж.к. Овча Купел
Затворен комплекс Линкълн А и Б

Затворен комплекс Линкълн А и Б

  • ж.к. Овча Купел 1
Дружба - Списаревски

Дружба - Списаревски

Овча купел - Църква

Овча купел - Църква

Баучер

Баучер

  • Бул. Джеймс Баучер 8
Люлин Цветница

Люлин Цветница

  • ж.к. Люлин 9
Мамарчев 3

Мамарчев 3

  • Адрес: кв. Хаджи Димитър, ул. „Капитан Георги Мамарчев"
Бели Дунав II

Бели Дунав II